bihar Board 2024 chapter 4 What Is Wrong with Indian Film objective question answer

bihar Board 2024 chapter 4 class 10th english objective Questions What is Wrong With Indian Film मैट्रिक परीक्षा 2024 का प्रश्न उत्तर

bihar Board 2024 chapter 4 What Is Wrong with Indian Film objective question answer

[ 1 ] In this lesson, the author compares Indian films with films.

(a) Korean
(b) Japanese
(c) Western
(d) Pakistani

Answer – C

[ 2 ] The cinema ……… in various measures the function of poetry, music, painting, drama; architecture and a host of other arts, major and minor.

(a) combines
(b) destroys
(c) deletes
(d) rescues

Answer – A

[ 3 ] Often by a queer process of reasoning ……… was equated with action and action with melodrama.

(a) movement
(b) producing
(c) acting
(d) direction

Answer – A

[ 4 ] What our cinema need above everything else is a style, an idiom, a sort of ……… of cinema which would be uniquely and recognisably Indian.

(a) finance
(b) studio
(c) committee
(d) iconography

Answer – D

[ 5 ] The raw material of cinema is……… itself.

(a) studio
(b) camera
(c) hall
(d) life

Answer – D

[ 6 ] Who is the author of “What is wrong with Indian Films’?

(a) Satyajit Ray
(b) Mahadevi Verma
(c) Vidyapati
(d) Puran Singh

Answer – A

[ 7 ] In which of the following international film festival Satyajit Ray received award ?

(a) Venice
(b) Cannes
(c) Berlin
(d) All of these

Answer – D

[ 8 ] Ray used to compose ….. for his own films.

(a) Script
(b) Music
(c) Songs
(d) None of these

Answer – B

[ 9 ] Which of the following film was produced by Satyajit Ray ?

(a) Pather Panchali
(b) Satranj Ke Khiladi
(c) Charulata
(d) All of these

Answer – D

[ 10 ] Which of following university conferred on Satyajit Ray an honorary doctorate degree, an honour which very few people have received ?

(a) Cambridge
(b) California
(c) Oxford
(d) Peris

Answer – C

[ 11 ] According to the author, which of the following commands the respect accorded to any other form of creative expression ?

(a) Music
(b) Literature
(c) Cinema
(d) Sports

Answer – C

[ 12 ] In which year the first short film was produced in India ?

(a) 1907 A.D.
(b) 1919 A.D.
(c) 1925 A.D.
(d) 1947 A.D.

Answer – A

[ 13 ] In Which year the first feature film of India was performed ?

(a) 1913 A.D.
(b) 1925 A.D.
(c) 1935 A.D.
(d) 1947 A.D.

Answer – A

[ 14 ] According to the author, why are Indian films not shown abroad?

(a) India offers potential market for her own products
(b) Because Indian films are weak in quality
(c) Due to language problem
(d) None of these

Answer – A

[ 15 ] What does the word ‘mysterious’ mean?

(a) Secret
(b) Impossible to Understand
(c) Hidden facts
(d) None of these

Answer – B

Leave a Comment